افزایش سرمایه و مراحل ساز و کار قانونی آن
دانستنی آنلاین: افزایش سرمایه در شرکتی صورت می گیرد که به شکل سهامی اداره می شود و در مسیر فعالیت جاری خود با هدف توسعه و یا عبور از مشکلاتی خاص نیاز به منابع مالی جدید را احساس کرده، می خواهد از طریق افزایشسرمایه در قالب افزایش سهام به این منابع مالی جدید دست پیدا کند.
به گزارش پایگاه خبری دانستنی آنلاین، مراحل تصمیم گیری برای افزایشسرمایه یه این شکل است که ابتدا هیئت مدیره نسبت به افزایش سرمایه شرکت تصمیم گیری نموده و این تصمیم را به عنوان یک پیشنهاد در جلسه مجمع عمومی فوق العاده به رای گیری سهامداران می گذارد. نکته ای که در افزایش سرمایه شرکتها حائز اهمیت است، محل تامین سرمایه است. پس در این بخش به بیان روش های افزایش سرمایه می پردازیم.
روش های افزایش سرمایه
- افزایشسرمایه از محل سود انباشته (سود های پرداخت نشده سالهای قبل)
- افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابیهای شرکت
- افزایشسرمایه از محل آورده نقدی و محل مطالبات حال شده
- افزایش سرمایه از محل سلب حق تقدم
نکات مهم در رابطه با افزایش سرمایه:
۱- در زمان افزایشسرمایه به هر یک از روش ها، قیمت سهام آن نماد کاهش می یابد.
۲- بر اساس روش محاسبه قیمت تئوریک هر سهم جدید، با کاهش قیمت سهام پس از افزایشسرمایه، ارزش دارایی افراد بعد از افزایش سرمایه تغییری نمیکند زیرا به همان میزان (درصد افزایش سرمایه) بر تعداد سهام سرمایهگذاران قبلی اضافه میشود. در واقع اگر بخواهیم خیلی شفاف بیان کنیم مثل این است که بگوییم شما ۱۰ سهم ۵,۰۰۰ ریالی دارید و یا ۲۰ سهم ۲۵۰۰ ریالی. در هر دو حالت ارزش دارایی شما ۵۰,۰۰۰ ریال خواهد بود.
۳- فرمول های ارائه شده برای محاسبه قیمت تئوریک سهم پس از افزایشسرمایه است و پیش بینی می شود که سهم پس از افزایش سرمایه در محدوده قیمتهای بهدست آمده بازگشایی شود. بدیهی است با توجه به روند عرضه و تقاضا در بازار ممکن است قیمت جدید سهم بیشتر یا کمتر از قیمتهای بهدست آمده معامله شود.
۴- سهامداران پس از شرکت در افزایشسرمایه از محل آورده نقدی، در مهلت تعیین شده (که معمولاً ۶۰ روز است) میتوانند در صورت تمایل مبلغ مطالبه شده را در مهلت مقرر به حساب شرکت واریز کنند (تا در زمان مشخص حق تقدمهای آنها تبدیل به سهم شود) و یا اینکه از طریق سامانه معاملاتی نسبت به فروش حق تقدمها اقدام نمایند.
مراحل ساز و کار قانونی افزایش سهام :
مراحل کار افزایشسرمایه شرکتها نیز معمولا به صورت زیر است:
۱)ابتدا عنوانی با نام “پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق العاده در خصوص افزایشسرمایه” در سامانه کدال قرار میگیرد که در آن گزارش توجیهی هیئت مدیره به منظور پیشنهاد افزایش سرمایه از محل مورد نظر، جهت اظهارنظر به حسابرس و بازرس قانونی وجود دارد.
۲)بعد از آن مطلبی با عنوان “اظهارنظر حسابرس و بازرس قانونی نسبت به گزارش توجیهی هیئت مدیره در خصوص افزایشسرمایه” در این سامانه قرار می گیرد که در حسابرس قانونی سازمان نظر خود را قید می کند تا بعد از آن سازمان بر اساس آن تصمیم گیری کند.
۳)بعد از بررسی، اطلاعیەای از طرف سازمان بورس و اوراق بهادار صادر میشود و مجوز افزایشسرمایه با عنوان “مدارک مستندات درخواست افزایشسرمایه” روی سامانه کدال قرار میگیرد. پس از آن شروع پذیره نویسی حداکثر تا ۶۰ روز پس از تاریخ این مجوز برای شرکت امکانپذیر خواهد بود و عدم شروع پذیرهنویسی در مهلت مقرر، موجب ابطال این مجوز گردیده و انجام آن مستلزم اخذ مجوز جدید از سازمان خواهد بود.
۴)در مرحله بعد اطلاعیهای با عنوان “آگهی دعوت به مجمع عمومی فوق العاده” در این سامانه قرار میگیرد و در این مجمع تصمیمگیری لازم جهت افزایشسرمایه توسط سهامداران صورت خواهد پذیرفت. در صورت تایید سهامداران، شرکت مجاز به انجام افزایش سرمایه خواهد بود. در واقع در این مرحله همانطور که پیشتر توضیح داده شد، کسی که سهامدار باشد سهامش مشمول افزایشسرمایه خواهد شد ولی کسی که قبل از برگزاری این مجمع سهام خود را فروخته باشد، مشمول این افزایش سرمایه نخواهد شد.
۵)پس از برگزاری مجمع گزارشی تهیه و با عنوان “تصمیمات مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام” در اختیار عموم قرار میگیرد.
۶)اگر افزایش سرمایه از محل آورده باشد بعد از برگزاری مجمع و بازگشایی نماد اطلاعیهای در مورد حق تقدم سهم با عنوان “مهلت استفاده از حق تقدم خرید سهام” در این سامانه صادر میشود که در واقع همان مهلت ۶۰ روز را در بازه تاریخی مشخص اعلام میکند.
۷)در پایان زمانی فرا میرسد که افراد میتوانند سهامهای تعلق گرفته از محل افزایش سرمایه را مورد معامله قرار دهند که در این هنگام اطلاعیه ای با عنوان “آگهی ثبت افزایش سرمایه” در سامانه کدال قرار میگیرد و پس از آن افراد میتوانند این اوراق را معامله کنند.