شرکت ها یک درصد سود خود را به مسئولیت اجتماعی اختصاص بدهند

دانستنی اقتصاد:مسئولیت اجتماعی شرکتی مجموعه وظایف و تعهداتی است که شرکت بایستی در جهت حفظ، مراقبت و کمک به جامعهای که در آن فعالیت میکند،به انجام رساند.
به گزارش دانستنی اقتصاد:تحقق مسئولیت اجتماعی شرکتی مستلزم وضع قوانین و ارائه آموزش های لازم به سازمان ها و شرکت ها است دراین زمینه سید رضا جمشیدی با دکترسخاوت اسدی مدیر عامل منطقه ویژه پارس و رئیس کمیته اجرایی شورای راهبردی پتروشیمی های منطقه ویژه پارس گفت و گویی انجام داده که در ادامه مطلب میخوانید:
*شرکت ها برای تحقق مسئولیت اجتماعی چه راهکارهایی باید در پیش بگیرد و آیا قوانینی که در این زمینه وجود دارد پاسخگوی نیازها است؟
برخی نهادها مانند مجلس اگر به دنبال این است که در زمینه مسئولیت اجتماعی قانون گذاری کند باید در این قانون عنوان کند که شرکت ها یک درصد سود خود را به مسئولیت اجتماعی اختصاص بدهند.نکته دیگری که در این زمینه باید مورد توجه قرار بگیرد این است که باید روند مسئولیت اجتماعی شرکت ها به صورت شفاف ارائه شود تا مشخص شد بودجه ای که برای مسئولیت اجتماعی اختصاص داده شده کجا و چگونه هزینه شده است.این پول هنگامی که وارد دستگاه های دولتی می شود هدر خواهد رفت. این در حالی است که این پول ها باید در قالب پروژه های مسئولیت اجتماعی و با هدف محرومیت زدایی مورد توجه قرار بگیرد.در مناطقی مانند عسلویه که هاب هستند شورای راهبردی شکل گرفته که بودجه مسئولیت اجتماعی را تجمیع کرده اند تا بتوانند اقدامات تأثیرگذارتری انجام بدهند.
*در شرایط کنونی نزدیک به۷۰ درصد بودجه مسئولیت اجتماعی صرف تکالیف دولتی می شود. در چنین شرایطی چگونه می توان نسبت به تأثیرگذاری بودجه مسئولیت اجتماعی خوشبین بود؟
این وضعیت نشان دهنده تعرضاتی است که دستگاه های دولتی به بودجه مسئولیت اجتماعی وارد کرده اند.در این زمینه شرکت ها باید سازوکاری را تعریف کنند که در حوزه های محیط زیست،بهداشت و درمان،عمرانی و محرومیت زدایی اقدام کنند. این وضعیت درباره مناطق هاب می تواند به صورت مشترک و با اثرگذاری بیشتر صورت بگیرد.نکته دیگری که در این زمینه وجود دارد این است که باید براساس نیاز و تقاضای هر منطقه بودجه مسئولیت اجتماعی به آن منطقه اختصاص پیدا کند.
*مطالعات علمی در این زمینه چه نقشی دارند و چگونه مورد توجه قرار می گیرد؟
در برخی مناطق صنایع عمده قرار دارد و این صنایع بر شرایط آن منطقه تأثیرگذار است.در چنین شرایطی باید مطالعات آمایشی صورت بگیرد.سازمان برنامه و بودجه هر استان نیز متولی مطالعات آمایشی در آن منطقه است.دستگاه برنامه و بودجه باید مشخص کند که اولویت های هر منطقه در زمینه مسئولیت اجتماعی چیست.به عنوان مثال اگر اولویت اول منطقه عسلویه موضوع آلودگی هوا است این بودجه به آلودگی هوا اختصاص پیدا کند و نه ورزش.واقعیت این است که در شرایط کنونی چنین مطالعاتی در مناطق مختلف کشور وجود ندارد و آنچه اتفاق می افتد بیشتر تحت تأثیر نفوذ برخی مدیران است.
*چرا شما به عنوان شورای راهبردی این موضوع را مطالبه نمی کنید؟
ما بارها این موضوع را مطالبه کرده ایم و همچنان نیز در حال مطالبه گری هستیم. با این وجود هنگامی که در این زمینه با مسئولان جلسه برگزار می کنیم با انبوهی از مسائل و مشکلات در هر منطقه مواجه می شویم که دیگر موضوع مطالعه درباره آمایش سرزمین به فراموشی سپرده می شود.نوع نگاهی که در این زمینه وجود دارد اشتباه است. در شرایط کنونی یک مسابقه بین مناطق و شهرستان ها به راه افتاده که چرا فلان شهرستان بیمارستان دارد و ما نداریم. به همین دلیل نیز به صورت نمونه در حالی که بین شهرستان های عسلویه،دیر،کنگان و جم در استان بوشهر مسافت کمی وجود دارد و در هر کدام از شهرستان های دیر،کنگان و جم یک بیمارستان وجود دارد در حالی که در عسلویه سه بیمارستان وجود دارد که بیش از نیاز ساکنان است.این در شرایطی است که اگر مطالعات آمایش سرزمینی وجود داشت و نیازهای هر منطقه به صورت علمی مورد بررسی قرار می گرفت وضعیت به شکلی نبود که نیازهای یک منطقه اصلا مورد توجه قرار نگیرد و در مقابل یک منطقه بیش از نیازهایش از بودجه استفاده کند.
*برای راه حل این چالش راهکاری ارائه نشده است؟
در مرحله نخست نباید منابع دولتی با منابع مرتبط با مسئولیت اجتماعی ادغام شود و باید هر کدام در مسیر تعیین شده هزینه شود.دوم اینکه باید شاخص های رفاهی مردم مورد توجه قرار بگیرد.به واسطه افزایش شاخص های رفاه است که مسئولیت اجتماعی می تواند به پایداری منجر شود.متأسفانه برخی نهادها و دستگاه ها درخواست بودجه مسئولیت اجتماعی می کنند که وظایف حاکمیتی دارند و اصلا ارتباطی به مسئولیت اجتماعی ندارند. به عنوان مثال فرمانداری چه ارتباطی با مسئولیت اجتماعی دارد؟نکته مهم دیگری که در این زمینه وجود دارد این است که نتایج و پیامدهایی مسئولیت اجتماعی باید به صورت مستقیم به زندگی مردم باز گردد. در چنین شرایطی است که مسئولیت اجتماعی محقق شده است.
*این مسأله به دلیل بازبودن فضای مسئولیت اجتماعی و نداشتن مطالعات راهبردی نیست؟
صحیح می فرمائید در حال حاضر این مسائل نقش دارند . ما باید زمینه های هزینه کرد مسئولیت اجتماعی را تعریف کنیم. این هزینه کردها نیز باید مبتنی بر شاخص ها باشد.این شاخص ها نیز براساس مطالعات به دست می آید.شرکت هایی که در شورای راهبردی عضو هستند یک بودجه تکلیفی در زمینه مسئولیت اجتماعی دارد و یک بودجه نیز برای خود دارند تا در زمینه مسئولیت اجتماعی مورد استفاده قرار بدهند. تصمیم گیری در شورای راهبردی توسط کمیته اجرایی صورت می گیرد که از مدیر عامل شرکت های عضو تشکیل شده که درباره همه چیز تصمیم گیری هزینه کرد مسئولیت اجتماعی می کند.
*بودجه مسئولیت اجتماعی شورای راهبردی چقدر است؟
سال گذشته۵۰۰ میلیارد تومان بود که امسال به۷۰۰ میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است.
*همه این بودجه محقق شد؟
خیر؛همه این بودجه محقق نشده است.بخشی در هزینه ها محقق نشده و بخشی نیز در روند امور محقق نشده است.از سوی دیگر بخشی هم به دلیل مشکلات شرکت ها محقق نشده که باید به صورت موردی مورد توجه مدیران شرکت ها قرار بگیرد و شرکت ها باید تکالیف مقرر شده را اجرا کنند که مشکلات اقتصادی که در کشور وجود دارد و صنعت هم از این مشکلات تاثیر می پذیرد عاملی شده که برخی از شرکت ها بتوانند به موقع قدرالسهم خودشان را بدهند .
* با توجه به اینکه یکی از اصول ۷ گانه بنیادی مسئولیت اجتماعی شفافیت و گزارش دهی است ، چرا شورای راهبردی و شرکت های عضو در زمینه گزارش مسئولیت اجتماعی اهتمام جدی ندارند؟
گزارش های ما در شفاف ترین وضعیت ممکن قرار دارند و همه گزارش ها به صورت شفاف و روشن موجود است.این گزارش ها به صورت دقیق و منظم نیز به نهادهای نظارتی ارائه می شود. از سوی دیگر ما حسابرس هایی را نیز به کار گرفته ایم که در این زمینه به صورت دقیق همه چیز را مورد بررسی و نظارت قرار می دهند.به همین دلیل فکر می کنم در این زمینه مشکل خاصی وجود نداشته باشد.مشکل اصلی که در این زمینه وجود دارد رقابت های کاذبی است که بین برخی مناطق وجود دارد که واقعی نیست و بیشتر جنبه رقابتی دارد. البته این موضوعی است که ریشه های فرنگی و اجتماعی دارد که باید حل شود.