دانستنی آنلاین: در بخش نخستین این مطلب با عنوان ورشکستگی مالی در قانون تجارت ، تعریف ورشکستگی و انواع آن را یررسی کردیم. در این بخش معایب و مزایای اعلام ورشکستگی و عواقب اعلام ورشکستگی برای تاجران را مورد بررسی قرار می دهیم.
معایب و مزایای اعلام ورشکستگی مالی
به گزارش پایگاه خبری دانستنی آنلاین به نقل از محاسبان تلاشگر خبره، اعلام ورشکستگی از طرف تاجر و تایید آن از طرف دادگاه عواقب و نتایج مالی و غیر مالی هم برای تاجر خواهد داشت:
سلب دخل و تصرف بر اموال
با اعلام ورشکستگی و تایید آن تاجر دیگر اجازه دخالت در اموال خودش را نخواهد داشت و پرداخت دیون و فروش و حراج اموالش به قانون یا نماینده قانونی وی در شرکت سپرده خواهد شد . در این حالت اختیار کلیه امول از وی سلب خواهد شد و اینکه شخص چه میزان از اموالش را می تواند در اختیار بگیرد فقط از طریق قانون تعیین می شود .
در این حالت حتی ممکن است اسباب و وسایل شخصی تاجر ورشکسته هم مصادره شده تا دیون فرد پرداخت گردد . املاک و مستغلات وی پلمپ شده و نقص پلمپ توسط هر شخصی بجز مراجع قانونی جرم محسوب می شود .
باطل شدن معاملات و ازبین رفتن وجاهت قانونی آن ها
از تاریخی که حکم دادگاه جهت اعلام و تایید ورشکستگی اعلام شود، کلیه معاملات تاجر غیر قانونی و فاقد وجاهت قانونی خواهد بود و همه ان ها باطل اعلام می شود . یعنی تاجر دیگر نمی تواند در خصوص این معاملات مدعی شود و اشخاص طرف معامله هم باید در صورتی که دچار ضرر و زیان مالی شده اند به مراجع قانونی مراجعه کرده و با ارائه اسناد و مدارک کافی درخواست جبران ضرر و زیان خود را داشته باشند .
مثلا اگر تاجر اعلام ورشکستگی کند و بعد از آن بدون انکه به طرف معامله خود این موضوع را بگوید اقدام به عقد قرارداد نماید و تعهداتی از اموال خود را در این قرارداد به طرف معامله بدهد کار غیر قانونی انجام داده و ممکن است طرف معامله را هم دچار ضرر زیان نماید چون بعد از اعلام ورشکستگی تاجر هیچ حقی نسبت به اموال منقول و غیر منقول خود نخواهد داشت .
محرومیت از برخی حقوق اجتماعی و سیاسی
به موجب قانون، تاجری که اعلام ورشکستگی کند، بسته به میزان دیون و تعهداتی که داشته از برخی از حقوق اجتماعی و بخصوص سیاسی محروم می گردد . میزان محرومیت تاجر از حقوق اجتماعی و سیاسی بستگی به میزان تعهدات و مهم تر از آن جایگاه وی در اجتماع خواهد داشت . مثلا اگر شخص ورشکسته یک تاجر بنام با شخصیت سیاسی برجسته در جامعه باشد این فرد علاوه بر یکسری حقوق اجتماعی از برخی یا همه حقوق سیاسی خود نیز محروم می شود .
چرا که بازتاب ورزشکستگی و تعهدات مالی یک شخص سیاسی و تاثیر آن در اعتماد عمومی بیشتر و عمیق تر خواهد بود . مثلا اگر یک وزیر که در بخش خصوصی هم تجارت می کند دچار ورشکستگی شود برای اینکه استفاده از رانت و حمایت دولتی در اذهان عمومی خطور نکند، این فرد ممکن است از انتصاب به کلیه پست های سیاسی در آینده محروم شود .
منع از دخالت در دعاوی
به موجب ضرر و زیانی که تاجر به افراد حقیقی و حقوقی وارد کرده است از دخالت در دعوای حقوقی برای رسیدگی به موضوع ورشکستگی و بدهکاران منع شده و یک نماینده جهت تصویه معرفی می شود . این فرد نمی تواند به طور مستقیم در دعوای بین خود و مدعیانی که ضرر و زیان مالی داشته اند، حاضر شود بلکه باید یک نماینده قانونی معرفی کرده و تمام مستندات و اسناد خود را از طریق نماینده خود در دادگاه ارائه دهد .
البته این بدان معنی نیست که حقی از تاجر ضایع می شود در این موارد تاجر در هر مرحله ای می تواند اسناد خود را ارائه کرده و در صورت اعتراض به احکام دادگاه ان را اعلام نماید .
سلب اعتبار در امور اقتصادی
تاجر ورشکسته به خودی خود حتی اگر قانونی هم سلب اعتبار نشود، در بازار و میان تجار و کسبه اعتبار خودش را ازدست خواهد داد و این موضوع شروع یک کار تجاری جدید و یا انجام تعهدات قبلی را برایش سخت خواهد کرد . در نگاه عمومی یک تاجر ورشکسته چندان مورد اعتماد نمی باشد و کمتر شخصی حاضر به معامله با او خواهد شد . چون یک عدم اطمینان از حفظ سرمایه ایجاد می شود که متاسفانه تا سال ها ادامه خواهد داشت .
عدم توانایی تعقیب قانونی بستاکاران
پس از اعلام ورشکستگی تاجر نمی تواند به صورت شخصی بستاکاران را تعقیب کرده و مطالبه ای داشته باشد؛ بلکه این کار توسط نماینده قانونی و با شرایط تعیین شده انجام خواهد شد . تعقیب شخصی بدهکاران توسط خود تاجر منع قانونی دارد و وی را دچار مشکل می کند .
ورشکسته شدن اتفاقی است که به موجب قانون باعث ضررزیان زیادی برای ورشکسته و افراد طرف دعوی ان خواهد شد. فرد ورشکسته از بسیاری از حقوق قانونی و اجتماعی و مالی خود محروم می شود و ممکن است تا سال ها اثرات این ورشکستگی زندگی وی را رها نکند.