افزایش قاچاق دستگاههای ماینر
دانستنی آنلاین: در حالی که به دلیل نبود متولی واحد و نظارت کافی، قاچاق دستگاههای ماینر و استخراجکننده ارزهای دیجیتال افزایش یافته است، این موضوع موجب میشود نه تنها دولت سودی از واردات این کالا نداشته باشد، بلکه هیچ آماری از تعداد فعالان این حوزه نیز وجود ندارد.
به گزارش پایگاه خبری دانستنی آنلاین٬ این روزها برخی از افراد به استخراج بیتکوین روی آوردهاند، درواقع به نظر میرسد افرادی که بهترین روش برای حفظ سرمایه و سودآوری را سرمایهگذاری روی بیتکوین میدانند، دیگر تنها به خرید و فروش این ارز دیجیتالی اکتفا نکرده و خودشان اقدام به استخراج بیتکوین کردهاند و برای استخراج ارزهای دیجیتالی هم نیاز به دستگاههای ماینر است.
اما در حالی که هنوز هم تصمیم قطعی برای برخورد با بیتکوینها گرفته نشده و از طرفی دولت استخراج بیتکوین را نوعی صنعت برشمرده؛ بانک مرکزی هم اعلام کرده فعالیت در این بخش غیرمجاز است و با متعاملان آن برخورد میشود، دستگاههای استخراج ارزهای دیجیتال در سایتهای آنلاین هم خرید و فروش میشود.
لزوم تدوین قوانین مرتبط با دستگاههای ماینر
در این راستا سیدمهدی میرمهدی کمجانی٬ رئیس اتحادیه صنف فناوران رایانه تهران با اشاره به اینکه دولت باید هرچه سریعتر نسبت به تدوین قوانین مرتبط با تعرفه واردات دستگاههای ماینر و استخراج ارزهای دیجیتال اقدام کند، گفت: اتحادیه فناوران رایانه از سال ۱۳۹۶ در نامههای جداگانهای به بانک مرکزی و اتاق اصناف تهران خواستار ساماندهی و قانونمند کردن روند اجرایی این فعالیت در کشور شد. اما متأسفانه مسؤولان طبق روال معمول، هیچگاه با تکنولوژیهای روز دنیا همگام نیستند و در خصوص قوانین مرتبط با آن به موقع اقدام نمیکنند. این موضوع موجب شده اکنون نیز در زمینه قاچاق تجهیزات ماینینگ و استخراج ارزهای دیجیتال دچار چالشهای جدی شویم.
وی افزود: سال گذشته در نامهای به اتاق اصناف تهران درخواست کردیم تا جهت ساماندهی بازار خرید و فروش، خدمات پس از فروش و تأمین قطعات ماینر در کشور، این رسته زیر نظر اتحادیه فناوران رایانه قرار گیرد تا واردکنندگان رسمی و خریداران در صورت مواجه با مشکل بتوانند مسائل خود را پیگیری کنند. اما کماکان کد تعرفهای در رابطه با تجهیزات ماینینگ در گمرک یا سازمان صنعت، معدن و تجارت ایجاد نشده و کالاهای مذکور عمدتاً به صورت غیرقانونی وارد میشوند.
رئیس اتحادیه صنف فناوران رایانه تهران عنوان کرد: در حال حاضر تنها پنج درصد از دستگاههای ماینر آن هم به اسم سرور به صورت قانونی وارد کشور میشود و ماباقی به صورت قاچاق بوده که با توجه به حجم بالای آن سود بسیار زیادی به جیب قاچاقچیان میرود. در حالیکه همکاران ما در این میان فقط بابت فروش کالا مبلغ ناچیزی سود عایدشان میشود.
آماری از فعالان حوزه وجود ندارد
میرمهدی با بیان اینکه قاچاق کالا باعث کاهش درآمد دولت میشود، گفت: هنگامی که کالایی از مبادی غیرقانونی وارد کشور میشود، نه تعرفه گمرکی به آن تعلق میگیرد و نه مالیات و نه مالیات بر ارزش افزوده. به همین دلیل نبود متولی مشخص و قانونگذاری نکردن بهموقع در این صنعت باعث شده در حال حاضر دولت هیچ سودی از این بازار به دست نیاورد. ضمن اینکه هیچ آماری از تعداد فعالان این حوزه نیز وجود ندارد.
وی افزود: در حال حاضر فروشگاههای مجازی و سنتی بسیاری اقدام به تبلیغ و فروش دستگاههای ماینر کردهاند و مصرفکنندگان بدون اینکه اطلاعات چندانی در خصوص استخراج ارز دیجیتال داشته باشند، به خیال اینکه با خرید این دستگاهها خیلی سریع پولدار خواهند شد، اقدام به خرید دو یا سه دستگاه ماینر میکنند و پس از مدت زمان کوتاهی مجبورند آن را زیر قیمت بفروشند.
رئیس اتحادیه صنف فناوران رایانه تهران با بیان اینکه در حال حاضر اظهارنظرهای متفاوتی در مورد استفاده از دستگاههای ماینر و استخراج ارز دیجیتال وجود دارد، گفت: دولت موظف است هرچه سریعتر تکلیف ممنوع یا آزاد بودن استفاده از دستگاهها ماینر را مشخص کند. زیرا اکنون ارگانها و نهادهای دولتی و خصوصی بسیاری درگیر این موضوع هستند و هر روز شاهد یک اظهارنظر جدید و گاهی عجیب در این رابطه هستیم.
میرمهدی تاکید کرد: قطعاً اگر این صنعت قرار است قانونی باشد، باید نحوه مجوزدهی و فعالیت آن نیز مشخص شود، همچنین در صورت ممنوع بودن نیز باید تکلیف آن مشخص شود. به طور مثال برخی اظهار کردهاند که میتوانند دستگاههای ماینر را در کشور تولید کنند. در صورتیکه دستگاههای ماینر فعلی که در بازار موجود است، اروپایی بوده که به دلیل مصرف برق بسیار بالای آن از رده خارج شدهاند و اکنون این دستگاه از کشور چین وارد ایران میشوند.
وی اضافه کرد: از آنجایی که اغلب تجهیزات ماینینگ به صورت قاچاق وارد کشور میشوند، دارای خدمات پس از فروش و گارانتی نیستند. بنابراین با توجه به شرایط فعلی لازم است که مسؤولان دولتی در رابطه با ارائه مجوز و ساماندهی بازار فروش دستگاههای ماینر و استخراج ارز دیجیتال به یک اتفاق نظر برسند و تکلیف این موضوع را مشخص کنند.
فراگیر شدن استفاده از تجهیزات ماینینگ
رئیس اتحادیه صنف فناوران رایانه تهران با بیان اینکه استفاده از دستگاههای ماینر در کشور به شدت فراگیر شده است، گفت: دولت چه بخواهد و چه نخواهد این دستگاهها به دلیل سودآوری بالا وارد کشور شده و مورد استفاده قرار میگیرند و ارز حاصل از آن در صرافیها خرید و فروش میشود. همانطور که اکنون شاهدیم بسیاری از سولههای تولیدی، گاوداریها و… در استانهای مختلف اقدام به نصب دستگاههای ماینر و تولید ارز دیجیتال کردهاند که متأسفانه نظارت کافی روی فعالیت آنها وجود ندارد.
میرمهدی افزود: اگر دست روی دست گذاشته شود و دولت به موقع در این رابطه قانونگذاری نکند، در آینده نزدیک شاهد مشکلات بسیار بیشتری در این رابطه خواهیم بود. چراکه در حال حاضر تکنولوژی دستگاههای ماینر به گونهای ارتقا پیدا کرده که نیاز زیادی به مصرف برق ندارد و به زودی هر فردی با خرید این دستگاه در منزل شخصی میتواند ارز دیجیتال تولید کند.
وی در خصوص نظارت اتحادیه فناوران رایانه روی واردات دستگاههای ماینر گفت: با توجه به اینکه واردات دستگاههای ماینر توسط فعالان صنف ICT صورت میگیرد باید اتحادیه به عنوان متولی این رسته انتخاب شود تا مراحل قانونی آن برنامهریزی شود. از این طریق افرادی که قصد سرمایهگذاری در این زمینه را دارند شناسایی خواهند شد و با کشور ثالث جهت دریافت دستگاه وارد مذاکره میشوند.
رئیس اتحادیه صنف فناوران رایانه تهران اضافه کرد: همچنین در زمینه خدمات پس از فروش دستگاههای ماینر نیز باید نظارت کافی از سوی اتحادیه وجود داشته باشد تا خرید و فروش آن قانونی و شفاف باشد نه اینکه از راههای غیرقانونی این محصولات خرید و فروش شوند و هیچ خدمات و گارانتی برای آن ارائه نشود.
پیشنهادات اتحادیه فناوران به دولت
میرمهدی با ارائه پیشنهاداتی برای ساماندهی بازار خرید و فروش دستگاههای ماینر و تولید ارز دیجیتال گفت: در وهله نخست پیشنهاد میشود بانک مرکزی به هیچ عنوان در واردات، خرید و فروش دستگاههای ماینر دخالت نداشته باشد و فقط خرید و فروش ارز حاصله را مدیریت کند. دوم اینکه شرکت توزیع نیروی برق فقط حق ارائه مجوز برای استفاده برق به نرخ مصوب را داشته باشد.
وی دربارهی پیشنهاد سوم توضیح داد: دولت باید از موقعیت ایجادشده استفاده کرده و ضمن افزایش سرمایهگذاری در بخش نیروگاههای برق، سرمایهگذاران این صنعت را حمایت کند. قطعاً با حمایت دولت ارز استخراج شده به راحتی میتواند در مبادلات جهانی استفاده شود و دیگر نگران فروش نفت نیز نباشد.
رئیس اتحادیه صنف فناوران رایانه تهران در مورد پیشنهاد چهارم نیز گفت: اتحادیه صنف فناوران رایانه تهران به عنوان متولی این صنعت در نظر گرفته شود. زیرا اتحادیه قدرت کافی برای مدیریت و نظارت بازار خرید و فروش و خدمات پس از فروش دستگاههای ماینر را دارد و میتواند بازوی اجرایی دولت برای ساماندهی این صنعت شود.
میرمهدی در پایان نیز تاکید کرد: تولید ارز دیجیتال میتواند راهگشایی برای حل مشکلات ارزی دولت باشد بنابراین لازم است که تصمیمات درستی برای این صنعت گرفته شود چراکه تجربه نشان داده است، برخوردهای ضربتی بدون پشتوانه فکری نه تنها مشکل را حل نمیکند بلکه موجب گسترش فعالیت زیرزمینی این صنعت خواهد شد.