پیگیری ایجاد ۱۷۰ هزار فرصت شغلی
دانستنی آنلاین: معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی با اشاره به شعار کمیته امداد برای ایجاد الگوی اسلامی- ایرانی رفع بیکاری در کشور گفت: در حال حاضر ۴۰۰ هزار کارآفرین حرفهای موفق در کشور وجود دارد که اگر هر کدام از آنها برای ۱۰ نفر فرصت شغلی ایجاد کنند مشکل بیکاری در کشور ریشه کن خواهد شد.
به گزارش پایگاه خبری دانستنی آنلاین، حجت الله عبدالملکی در نشست با خبرنگاران با بیان این که از سال ۷۴ کمیته امداد معاونت اشتغال را به عنوان پایه فقرزدایی تأسیس کرد افزود: تا سال ۹۶ این معاونت ۱.۵ میلیون فرصت شغلی در کشور ایجاد کرده است که به تبع این تعداد فرصت شغلی ۷۰۰ هزار خانوار از پوشش کمیته امداد خارج شدند و به همین تعداد خانواده نیازمند جایگزین این خانوادههای خودکفا شدهاند.
وی با بیان این که از سال ۹۶ که مدیریت جدید این حوزه آغاز شد برنامههای این حوزه با هدف افزایش میزان درآمد طرحهای اشتغال و پایداری آنها دنبال شدهاند اظهار کرد: براساس اهداف ۵ سال آینده کمیته امداد بنا داریم تا ایجاد سالانه ۱۷۰ هزار فرصت شغلی را پیگیری کنیم.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی(ره) با اشاره به این که سال ۹۷ برای اقتصاد کشور سال سختی بود و شاهد رکود تورمی همراه با تعطیلی واحدهای تولیدی و بیکاری شاغلان بودیم اظهار کرد: براساس آمار وزارت کار تعاون و رفاه اجتماعی سال گذشته ۴۶۰ هزار فرصت شغلی در کشور ایجاد شد که حدود یک سوم از آن یعنی معادل ۱۴۸ هزار فرصت شغلی توسط کمیته امداد ایجاد شده است.
وی با اشاره به این که کمیته امداد در سال گذشته تنها ۲,۳۰۰ میلیارد تومان تسهیلات بانکی را برای ایجاد اشتغال به کار برده است تصریح کرد: این در حالی است که کل تسهیلات بانکی حوزه اشتغال در سال ۹۷ حدود ۶۵۲ هزار میلیارد تومان بوده است که این رقم نشان میدهد کمتر از سه دهم درصد از مجموعه تسهیلات بانکی اشتغال کل کشور به کمیته امداد اختصاص یافته است.
به گفته عبدالملکی یکی از دلایل نشان دهنده موفقیت طرحهای کمیته امداد سهم پایین دریافتی کمیته امداد از تسهیلات بانکی در کنار ایجاد یک سوم از فرصتهای شغلی در سال گذشته در کشور است.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد با بیان این که با وجود شرایط تحریم و مشکلات اقتصادی میتوان با استفاده از مدلهای علمی اقتصادی مشکل بیکاری در کشور را برطرف کرد گفت: شعار کمیته امداد ” ایجاد الگوی اسلامی-ایرانی رفع بیکاری در کشور” است.
عبدالملکی ضمن تشریح چگونگی عملکرد الگوی اسلامی- ایرانی رفع بیکاری در کمیته امداد اظهار کرد: یکی از خطاهای راهبردی ۸۰ سال گذشته در عرصه اشتغال کشور عدم استفاده از ظرفیت کارآفرینان و درگیر کردن آنها در مسیر بوروکراسی بوده این در حالی است که کمیته امداد برای تحقق شعار مذکور کارآفرینان را محور قرار داده است.
وی افزود: کمیته امداد به همین منظور از کارآفرینان برای توسعه “زنجیره ارزش” دعوت کرد و از آنها خواست تا فرصتهای شغلی موجود در عرصه کاری خود را افزایش دهد. این موضوع تنها به معنی استخدام مددجویان نیست به عبارت دیگری ما ا ز کارآفرینان نمیخواهیم مددجویان را استخدام کنند بلکه قصد داریم تا واحدهای کوچک تولیدی آنها را توسعه دهیم و اگر نیاز باشد به مددجویان آموزشهای لازم را ارائه داده و از این افراد به عنوان “راهبران شغل” میخواهیم تا چتر حمایتی خود را بر سر مددجویان بگسترانند.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد با اشاره به برنامه ریزیهای سال ۹۸ نیز توضیح داد: برنامه ریزی کردهایم تا ۵ هزار کارآفرین حدود ۷۰ هزار فرصت شغلی را برای مددجویان فراهم کنند و این مدل سازی باید متناسب با ظرفیتهای بومی کشور باشد.
به گفته عبدالملکی، در نتیجه برنامههای جدید کمیته امداد درآمد سالانه این نهاد در سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶ ، ۳۰ درصد افزایش یافته است. همچنین مجموع طرحهای تحت نظارت کمیته امداد در سال ۹۷ حدود ۵,۵۰۰ میلیارد تومان بود که این رقم در سال ۹۶ تنها ۴,۱۰۰ میلیارد تومان را به خود اختصاص میداد.
وی با بیان این که ۴۰۰ هزار کارآفرین حرفهای موفق در کشور وجود دارد اظهار کرد: اگر هر کدام از این کارآفرینان تنها برای ۱۰ نفر فرصت شغلی ایجاد کنند مشکل بیکاری در کشور ریشه کن خواهد شد چرا که ۴ میلیون فرصت شغلی به این ترتیب شکل میگیرد و همه افراد بیکار دارای شغل میشوند.
معاون کمیته امداد با انتقاد از رویکردها و مدلهای کارآفرین محور برای حل مشکل اشتغال در کشور گفت: حل مشکل اشتغال تنها با رویکردهای کارآفرین محور برطرف میشود.
وی در ادامه با اشاره به برنامه ریزی کمیته امداد برای ایجاد ۲۰۰ هزار فرصت شغلی در سال ۹۸ گفت: منابع مالی فراهم کردن این فرصتهای شغلی از سه منبع تبصره ۱۶ قانون بودجه کشور، تسهیلات اشتغال توسعه اشتغال روستایی از محل صندوق توسعه ملی و همچنین منابع داخلی صندوق امداد ولایت تأمین میشود.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد با اشاره به این که در مجموع این سه منبع در صورت تحقق ۶ هزار میلیارد تومان منابع قرض الحسنه را برای اشتغال زایی در اختیار کمیته امداد قرار میدهد تصریح کرد: به این ترتیب با میانگین تسهیلات ۳۰ میلیونی برای هر شغل ۲۰۰ هزار شغل در کشور ایجاد خواهد شد. همچنین در هر استان و شهرستان هیاتهای ۵ تا ۷ نفره شناسایی و ارزیابی کارآفرینان تشکیل شده است که قرار است کارآفرینان موفق در این مناطق شناسایی شوند و این اطلاعات را در اختیار کمیته امداد قرار دهند.
عبدالملکی با بیان این که در هیچ جای دنیا تنها با پرداخت وام نمیتوان اشتغال ایجاد کرد توضیح داد: در کمیته امداد به روزترین مدل اشتغال دنیا به شکل بومی سازی شده را در اختیار داریم که در این مدل، پرداخت وام در حلقه آخر قرار دارد. فرآیند مذکور از استعداد سنجی مددجویان آغاز میشود و پس از مزیت بخشی منطقه مهارت آموزی به مرحله بررسی محل فعالیت این مددجویان میرسد به طوری که اگر این مددجویان نیازمند رهن فضا برای کسب و کار باشند ابتدا بخشی از تسهیلات آنها آزاد میشود و بقیه تسهیلات نیز برای خرید مواد اولیه و شروع کار در اختیار آنان قرار میگیرد.
به گفته معاون اشتغال و خودکفای کمیته امداد، کارشناسان کمیته امداد بین ۳ تا ۵ سال همراه مجریان طرح هستند و بر فرآیند اجرای طرحهای اشتغال مذکور نظارت میکنند.
عبدالملکی با اشاره به این که تا سال گذشته سقف تسهیلات بانکی برای اشتغال مددجویان ۲۰ میلیون تومان بود اظهار کرد: این موضوع سال گذشته در شورای عالی اشتغال مطرح شد تا سقف تسهیلات از ۲۰ به ۵۰ میلیون تومان افزایش یابد که این موضوع در شورای پول و اعتبار تصویب و سپس به بانکها ابلاغ شد. اسقاط تمام وامهای پرداختی از سوی کمیته امداد ۶۰ ماهه است و ضمانتهای آنها نیز براساس ضوابط بانکی تعیین میشود.
عبدالملکی در ادامه با اشاره به مکاتبه رئیس کمیته امداد با بانک مرکزی برای در نظر گرفتن دو ضامن در قبال پرداخت ۵۰ میلیون به مددجویان نیز اظهار کرد: اگر چه براساس ضوابط بانکی باید سه ضامن برای پرداخت وام تأمین شود اما براساس مکاتبات مذکور تلاش کردیم تا این تعداد ضامن برای مددجویان به دو نفر کاهش یابد.
وی با تاکید بر این که میزان معوقات بانکی مددجویان نزدیک به صفر است تصریح کرد: این در حالی است که در اغلب بانکها نسبت معوقات بیش از ۶ درصد است. یکی از دلایل این موضوع این است که اگر چه مددجویان کمیته امداد به ظاهر مستضعف هستند اما از نظر مرام اقتصادی و اخلاقی افراد متعهدی هستند که در پرداخت اقساط کوتاهی نمیکنند. از سوی دیگر نظارت کمیته امداد بر روی طرحها باعث شده است تا این طرحها راکد نشوند و به درآمد زایی برسند. کارشناسان کمیته امداد قبل از توجیه اقتصادی هیچ طرحی را به بانکها معرفی نمیکنند.