ورشکستگی مالی در قانون تجارت – بخش اول
دانستنی آنلاین: در قانون تجارت ورشکستگی به معنی ناتوانی یک تاجر از پرداخت تعهدات خود بیان شده است. البته احتمال داردکه تاجر، املاک و مستغلات زیادی داشته باشد ولی به دلیل در رهن بودن این املاک نتواند تعهدات خود را انجام دهد و ورشکسته تلقی شود .
به گزارش پایگاه خبری دانستنی آنلاین به نقل از محاسبان تلاشگر خبره، ورشکستگی برای بسیاری از تاجران پایان راه تجارت محسوب می شود و اگر نتوانند این دوران به درستی مدیریت کنند، ممکن است عمر فعالیت تجاری آنها را به پایان برساند.
اما برخی از تاجران با سپری کردن این دوران و اندختن تجربه های تلخ گذشته و درس گرفتن از اشتباهات قبلی فصلی جدید از فعالیت تجاری خود را آغاز کنند و در بعضی مواقع تاجر موفق تر و قوی تری شوند. به هر حال ورشکستگی اگر چه عمدی هم نباشد بخش زیادی از دارایی ها و اموال شخص را تلف کرده و موجبات ضرر و زیان فراوانی برای شخص و یا اشخاص درگیر می شود .
مراحل اعلام ورشکستگی
مراحل اعلام ورشستگی برای مشاغل گوناگون متفاوت است . مثلا یک تاجر خرده پا ممکن است به صورت رسمی ورشکستگی خود را اعلام نکند و اهالی و کسبه خودشان با توجه به شرایط، متوجه ورشکستگی وی شوند اما به صورت کلی بخصوص برای تاجرانی که از گستره مالی و حقوقی وسعتری برخوردارند اعلام ورزشکستگی روند مشخصی دارد که باید رعایت شود.
برای این گونه مشاغل× اعلام ورشکستگی باید به صورت قانونی صورت گیرد و برای رسمی و قانونی شدن موضوع ورشکستگی بایستی حکم ان از طریق دادگاه صادر شود و ادعای تاجر فقط دلیل بر ورشکستگی نخواهد بود ضمن انکه اگر افرادی که از تاجر طلبکار هستند به دادگاه شکایت کنند، دادگاه می تواند بر اساس ادعای طلبکاران و مستندات ارائه شده توسط آنها اعلام ورشکستگی نماید .
بنابراین تاجر برای اینکه بیش از این متضرر نشده و بتواند حداقل دارایی و اموال خود را حفظ کند، بهتر است از راهکارهای قانونی برای اعلام ورشکستگی استفاده نماید .
معمولا افرادی که دچار ورشکستگی می شوند، متقابلا مطالباتی هم از اشخاص دیگر دارند که وصول نشده است که وصول این مطالبات در کاهش بدهی هایشان موثر باشند. برای اینکه شخص بتواند به صورت قانونی در زمان ورشکسته شدن مطالبات خود را وصول کند و طرف های ذیربط از شرایط موجود سوء استفاده نکنند، حتما باید اسناد و مدارک مالی این مطالبات را در اختیار داشته باشد تا بتواند به مراجع قانونی ارائه دهد.
انواع ورشکستگی مالی
ورشکستگی انواع مختلفی دارد که به آن ها شاره می شود:
ورشکستگی عادی
در این نوع از ورشکستگی مالی تاجر هیچگونه دخالت و عمدی در ورشکستگی خود نداشته و بر اثر شرایط اقتصادی ، برنامه ریزی های غلط مالی ، بحران های اقتصادی جهانی و منطقه ای و غیره اموال خود را از دست داده و ورشکسته می شود.
ورشکستگی عادی ممکن است برای همه تجار از جمله تجار خرده پا یا تاجرین بنام و سرشناس اتفاق بیفتد. هر چه تجارت فرد وسعی تر و گردش مالی گستره تری داشته باشد، واقب وخیم تری برای وی خواهد داشت البته گاهی آسیب هایی که یک تاجر خرده پا از ورشکسته شدن می بیند چیزی کمتر از یک تاجر بزرگ نخواهد بود که به دلیل محدویت منایع مالی ، ارتباطات در بازار ، حمایت های همکاران و مشکلات روانی ناشی از شرایط ورشکسته شدن می تواند باشد .
علل عمده ورشکستگی مالی عادی بیشتر بحران های مالی کشوری و عدم حمایت های دولتی از تاجرین و تولید کنندگان می تواند باشد . در این حالت به دلیل بوجود آمدن شرایط پیش بینی نشده و تلاطم های اقتصادی در عرصه ملی تاجر پاسخگوی تعهدات خود نبوده و در صورت تداوم وضع موجود تا از دست دادن کل سرمایه خود هم پیش می رود. متاسفانه در این مواقع تجار هر روز بیشتر در بدهی و وام و شرایط اقتصادی نابسامان خود غرق شده و هر روز بخش بیشتری از اموال خود را ازدست می دهند .
ورشکستگی ناشی از تقصیر تاجر
ورشکستگی به تقصیر یعنی در اثر اشتباه محاسباتی یا عملکردی تاجر، شرکت تجاری وی دچار ورشکستگی می شود. این نوع ورشکستگی نیز اصلا عمدی نبوده و در قانون جرم محسوب نمی شود . این نوع ورشکستگی مالی هم به نوعی شبیه ورشکستگی از نوع اول بوده، اما انحصارا نتیجه عملکرد غلط مالی تجار و صاحبان کسب و کار می باشد و ممکن است ربطی به شرایط اقتصادی جهانی و ملی نداشته باشد .
مثلا تاجر بیش تر از نیاز تولید مواد اولیه خریده و مواد فاسد می شود و نمی تواند طلب خود را پرداخت کند و یا اینکه در حوزه های دیگر مثل استخدام بی رویه پرسنل بدون تعریف کردن شغلی خاص برای آنها یا بریز و به پاش های غیر ضروری در عرصه کاری و خانوادگی یا به دلیل طمع زیاد و ریسک های غیر قابل جبران در شغل خود دچار بحران مالی می شود .
ورشکستگی بر اثر تقلب
گاهی تاجر برای پرداخت نکردن دیون و تعهدات خود املاک و دارایی های خود را مخفی کرده و به نام اشخاص دیگر می کند و یا اسناد مالی خود را از بین می برد تا در اختیار قانون قرار نگیرد در صورت اثبات این امر جهت نشان دادن ورشکستگی، جرم تلقی شده و طبق قانون مجازات هایی خواهد داشت . این نوع ورشکستگی مالی به تقلب نام دارد و به لحاظ قانونی عواقب وخیمی برای شخص مرتکب خواهد داشت .
ورشکستگی مالی ناشی از تمارض به دلیل اینکه جرم تلقی می شود در صورت اثبات می تواند فرد را از بسیاری از حقوق قانونی برای تجارت در سال های بعد یا حتی تا پایان عمر محروم کند و همچنین از خروج فرد از کشور یا بستگانش جلوگیری شود و یا اینکه سایر اموال وی که در خارج از کشور هم هستند، مصادره شود و آسیب های جدی به اعتماد عمومی و خود شخص متخلف وارد نماید .
ادامه دارد…