مشکلات زعفران دستوری قابل حل نیست/ تا ۱۰ سال دیگر ایران جایگاه خود در بازار زعفران را از دست خواهد داد
اقتصاد آنلاین – سپیده قاسمی؛ در جلسه صبح امروز هیئت دولت، ابراهیم رئیسی رئیس جمهور با اشاره به گزارشهای ارائه شده در خصوص تولیدکنندگان زعفران و برنجکاران بار دیگر بر لزوم حمایت از کشاورزان تأکید کرد و به وزارت جهادکشاورزی مأموریت داد با بررسی فوری موضوع، تدابیر لازم را برای بازاریابی و تسهیل فروش محصولات تولیدکنندگان زعفران و برنج اتخاذ نماید.
این در حالی است که کارشناسان معتقدند این کار دستوری حل نمیشود، چرا که برخوردهای دستوری همیشه منجر به بکارگیری راهکارهای شده که نتیجه مقطعی داشتهاند و مانند مسکن عمل کردهاند. به باور کارشناسان؛ زعفران نیازمند اصلاح در مدیریت تولید و بازار است.
علی حسینی، عضو شورای ملی زعفران ایران، در گفت و گو با اقتصاد آنلاین شرایط تولید و بازار زعفران را بحرانزده توصیف کرد و گفت: از سالها پیش تولید و بازار این محصول ارزشمند وارد شرایط بحرانی شده است اما، از سه سال پیش در شرایطی قرار گرفتیم که هر لحظه بر عمق بحران افزوده میشود.
وی معتقد است؛ ریشه بحرانهای ایجاد شده در تولید و بازار زعفران، مدیریت غلط بوده و همچنان این مشکل پا برجا است.
به گفته حسینی؛ مشکل مدیریت در تولید و بازار زعفران به ویژه در شرایط حاضر، دستوری مرتفع نمیشود.
وی بر این باور است که برخوردهای دستوری همیشه منجر به بکارگیری راهکارهایی شده که نتیجه مقطعی و کوتاه مدت داشتند و مانند مسکن عمل کرده اند.
حسینی تصریح کرد: مدیران کنونی کشور در حوزه زعفران استراتژی برای بهبود تولید و تجارت زعفران ندارند.
وی با تأکید بر اینکه به شدت نیازمند حضور مدیران آگاه در عرصه هستیم، یادآور شد: کشت زعفران در کشورهای مختلف جهان در حال توسعه است و به زودی به جایی خواهیم رسید که ایران جایگاه گذشته خود را از دست میدهد.
حسینی پیشبینی کرد: با ادامه شرایط موجود، تا ۱۰ سال دیگر جایگاه ایران در بازار زعفران از دست خواهد رفت.
وی برای حفظ جایگاه ایران در بازار جهانی زعفران توصیه کرد: همراه با حضور مدیران آگاه باید با سرعت زیرساختهای مربوط به فراوری زعفران در کشور ایجاد شود تا محصولات ایران در آینده بازار زعفران جای داشته باشد.
حسینی همچنین اقدامات عملی در حوزه توسعه بازار جهانی زعفران را ضروری دانست.
وی دیگر اقدام ضروری برای نجات زعفران را پرداختن به اقتصادیسازی تولید عنوان کرد.
حسینی تصریح کرد: در حال حاضر در هر مترمربع کمتر از ۳۰۰ میلی گرم زعفران تولید میشود در حالی که میتوان با بهبود تولید آن را به ۱ گرم در هر مترمربع رساند.
این عضو شورای ملی زعفران ایران ادامه داد: بهبود تولید، کاهش مصرف منابع مانند آب را به همراه دارد که امروزه باید از اولویتهای دولت با توجه به سرعت تغییر اقلیم باشد.