قدم به قدم تا اجرای طرح سه نرخی بنزین!
دانستنی اقتصاد: محمدحسین جعفری سمیع: مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی از اجرای طرح آزمایشی عرضه سوخت از طریق کارت بانکی در یک جایگاه شهر تهران خبر داد. به عقیده بسیاری از شهروندان این اقدام، گامی دیگر از سوی دولت در جهت افزایش قیمت بنزین است.
به گزارش دانستنی اقتصاد؛ طی دو سال اخیر قیمت بسیاری از کالاهای اساسی افزایش چشمگیری داشته است. این افزایش قیمت ها تا امروز خاکریز به خاکریز پیش رفته اند، از گوشت و مرغ تا لبنیات و دیگر مایحتاج ضروری خانواده ها به ترتیب از سبد معیشت میلیون ها ایرانی حذف شدند، اما تا امروز همچنان قیمت بنزین و نان، به ظاهر تغییری نداشته اند. بدون شک هر گونه تغییری در قیمت این دو کالای استراتژیک می تواند تبعات اجتماعی سنگینی به همراه داشته باشد.
در این میان با توجه به کسری بودجه ای که دولت رئیسی گرفتار آن است، گمان نمی رود که بیش از این بتواند بنزین را با قیمت ۳ هزار تومان عرضه کند.
فریدون حسنوند نماینده اندیمشک در واکنش به شایعات مرتبط با افزایش قیمت بنزین، سه نرخی شدن قیمت سوخت و…، گفت: اولا باید تاکید کنم؛ به هیچ وجه در ارتباط با سوخت اعم از بنزین و گازوئیل در کمیسیون انرژی، صحن مجلس و دولت هیچگونه تصمیم جدیدی گرفته نشده است، ضمن آنکه هرگونه تصمیمی باید بر مبنای بودجه سالانه یا برنامه توسعه باشد که در این دو قانون نیز اختیار افزایش قیمت به کسی داده نشده لذا این کار صورت نخواهد گرفت.
دولت مجبور میشود بنزین را سهنرخی کند
سیامک قاسمی اقتصاددان چندی پیش در گفتگویی که با یکی از روزنامه ها داشت، در پاسخ به این پرسش که شما فکر میکنید بنزین امسال گران میشود؟ اظهار داشت: از نظر اقتصادی باید گران شود، ولی این یک موضوع سیاسی است؛ یعنی ضمایم امنیتی و سیاسی این ماجرا مهم است. دولت انکار میکند، ولی من مدتهاست قائل به این موضوع هستم که دولت در نهایت به سناریو سهنرخی بنزین تن خواهد داد. خودشان میگویند نه، ولی من میگویم آره.
وی افزود: من فکر میکنم در نهایت مجبور میشوند بنزین را سهنرخی کنند، چون دولت با کسری بودجه بالایی مواجه است.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: در رابطه با موضوع بنزین به نظر من ضمایم امنیتی و اجتماعیاش مهم است.
مردم میگویند چرا فقط قیمت بنزین باید به قیمت فوب خلیجفارس قیمتگذاری شود، چرا درآمد سرانه نباید به همین نسبت بالا رود!
قاسمی عنوان کرد: من یک زمانی از حامیان درجه یک افزایش قیمت حاملهای انرژی بودم و میگفتم یعنی چه قیمت بنزین در ایران از قیمت آب ارزانتر است، اما امروز میگویم مردم حق دارند در مقابل افزایش قیمت بنزین مقاومت کنند.
وی متذکر شد: مردم میگویند چرا فقط قیمت بنزین باید به قیمت فوب خلیجفارس قیمتگذاری شود، چرا درآمد سرانه نباید به همین نسبت بالا رود! این استدلال بیراه نیست. مقاومت جامعه ایران این است که چرا قیمتها را جهانی میکنید، ولی درآمدها را جهانی نمیکنید!
انتشار خبر طرح آزمایشی عرضه سوخت در یکی از جایگاه های تهران حکایت از آن دارد که به زودی شاهد برخی اقدامات دولت در خصوص عرضه بنزین به شهروندان خواهیم بود. اما آنچه که بیش از همه موجب نگرانی شهروندان شده است، تغییر ناگهانی قیمت بنزین همچون آبان ۹۸ است.
تاثیر حامل های انرژی بر کالاهای معیشتی
افزایش قیمت بنزین چنان اثری بر روی دیگر کالاهای اساسی دارد که حتی آنان که به دلیل افزایش نجومی قیمت خودرو در یک سال گذشته، از داشتن خودروی شخصی بی نصیب مانده اند نیز، از شنیدن هر خبری در خصوص افزایش قیمت بنزین، تن و بدنشان می لرزد.
احتمال افزایش بهای بنزین از آنجایی در جامعه قوت گرفت که در روزهای گذشته برخی نمایندگان مجلس و رسانههای نزدیک به دولت در حال مانور دادن روی رکوردشکنی مصرف بنزین، افزایش قاچاق سوخت و مقصر جلوهدادن مردم در این زمینه بودند.
با اینحال اما هم قبل از انتشار این خبر و هم بعد از آن، بارها دولت و نمایندگان مجلس اعلام کردند که دولت و مجلس هیچ برنامهای برای افزایش و تغییر قیمت بنزین ندارند و قیمت بنزین تغییر نمیکند.
ماه گذشته نیز، حمید حسینی، عضو اتحادیه صادرکنندگان فراوردههای نفت، گاز و پتروشیمی در احتمال افزایش قیمت بنزین و یا کاهش سهمیه آن، اظهار کرده بود که تغییر قیمت بنزین امکانپذیر نیست و سهمیه مردم همان ۶۰ لیتر سابق در نظر گرفته شده است.
وی با اشاره به اینکه در لایحه بودجه ۱۴۰۲، درآمد دولت از محل منابع حاصل از فروش نفت و فرآوردههای نفتی تغییر چندانی نکرده است گفت: با این حساب دلیلی برای افزایش قیمت بنزین وجود ندارد.
تکذیب خبر تصمیم دولت در خصوص افزایش قیمت و یا کاهش سهمیه بنزین از سوی مسئولان در حالی است که تجربه جمعی ما حکایت از آن دارد که نمی توان به این اظهارت چندان اعتماد کرد.
اذهان عمومی همچنان به خاطر دارند که در سال ۹۸ نیز قبل از افزایش ناگهانی قیمت بنزین، اکثر مسئولان هرگونه افزایش قیمت بنزین را تکذیب می کردند.
در جلسه ستاد اطلاعرسانی و تبلیغات کشور که سوم اسفند ماه ۱۴۰۱ تشکیل شد، مقامهای وزارت نفت از کاهش شدید ذخایر استراتژیک بنزین و کاهش تابآوری به پنج روز خبر داده بودند.
بر اساس مصوبات این جلسه، وزارت نفت باید ضمن تشریح «آثار نامناسب رشد شدید مصرف بنزین» در رادیو و تلویزیون و دیگر رسانهها، به مردم اطمینان دهد اجرای طرح جدید «مشکلی برای مصارف متعارف مردم ایجاد نخواهد کرد».
در این مصوبات از مقامهای دولتی و اجرایی خواسته شدهبود: «از هر گونه اظهار نظر، پیشنهاد یا اقدامی که از آنها زمینهسازی برای افزایش قیمت برداشت شود، جدا خودداری کنند.»
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟ میانگین امتیازات: ۴ / ۵. تعداد امتیازات: ۵۶۵ به این خبر امتیاز دهید
۰/۵
(۰ نظر)