از کراچی تا ملبورن؛ چرا شهرهای آسیایی برای زندگی بهتر شدند؟!
به گزارش دانستنی اقتصاد؛ بر اساس رتبهبندی زیستپذیری که توسط eiu تهیه شده؛ آسیا و استرالیا، تعدادی از شهرهای جهان با بدترین و بهترین ویژگیها برای زندگی را در خود جای دادهاند!
کراچی پاکستان یکی از بدترین شهرها و درمقابل، ملبورن استرالیا یکی از بهترین شهرها برای زندگی است.
اما نکته قابل توجه، ویژگی مشترک شهرهای این منطقه در طی سالهای اخیر است؛ این شهرها برای زندگی به مکانهای بهتری تبدیل شدند! شهرهای آسیایی و استرالیایی در مجموع بیشترین جهش را در بین هر منطقه به ثبت رساندند.
اما دلیل چنین جهشی چیست؟
شهرها باید داوران eiu را در پنج دسته از جمله فرهنگ و محیط زیست، آموزش، مراقبتهای بهداشتی، زیرساختها و ثبات تحتتاثیر قرار دهند.
در سومین سالی که کرونا اغلب کشورها و شهرهای جهان را تحت تاثیر قرار داد، قوانین مربوط به محدویتهای کرونا در آسیا و استرالیا در طول سال ۲۰۲۲ کاهش یافت که به افزایش امتیاز نسبت به سایر مناطقی که قبلاً محدودیتها را لغو کردند، کمک کرد.
ولینگتون و اوکلند، دو شهر بزرگ نیوزلند به لطف محدودیتهای پاندمی کمتر و همچنین کاهش فشار بر بیمارستانها، بیشترین رشد را در رتبهبندی eiu داشتند. به دلایل مشابه، ملبورن در استرالیا از رتبه دهم در سال ۲۰۲۲ به سومین شهر قابل زندگی در سطح جهان ارتقا یافت و به لطف نمرات تقریباً عالی در هر پنج دسته، بالاترین رتبه در منطقه را حفظ کرد. هنگ کنگ نیز پس از لغو قوانین همهگیری، ۱۳ پله در ردهبندی صعود کرد.
همچنین پیشرفتهای خارقالعاده، شهرهای آسیایی را به مکانهای بهتری برای زندگی تبدیل کردهاند. زیرساختها را در نظر بگیرید؛ به عنوان مثال، هند در بحبوحه ارتقاء عظیم حمل و نقل قرار دارد و سالانه ۱۰هزار کیلومتر بزرگراه در سراسر این کشور ساخته میشود.
آموزش نیز در بخشهایی از آسیا به تدریج در حال بهبود است. برای مثال پایتخت ویتنام، شاهد پنجمین جهش بزرگ در رتبهبندی جهانی eiu بود که بخش بزرگی از آن به دلیل موفقیت مستمر مدارس این کشور است. بر اساس نمرات کلی یادگیری، درحال حاضر دانشآموزان در ویتنام عملکرد بهتری از همتایان خود در بریتانیا و کانادا دارند.
با این وجود نباید شهرهای آسیایی را به عنوان مدینه فاضله درنظر گرفت؛ تغییرات آب و هوایی تاثیر منفی گستردهای بر این شهرها گذاشته؛ نه شهر از ده شهر جهان که بیشتر تحت تاثیر آلودگی هوا قرار گرفتهاند، در جنوب آسیا هستند!
این احتمال هم وجود دارد که مشکلات بیشتری در راه باشد؛ امتیاز ثبات منطقه که میزان جنایات، ناآرامیهای داخلی و جنگ را نشان میدهد، در سال گذشته کاهش یافته است. اختلالات زنجیره تامین و قیمتهای بالای مواد غذایی نیز ممکن است به افزایش خشونتها در شهرهای آسیایی در ماههای آینده دامن بزند و به عنوان تهدیدی برای کاهش دستاوردهای اخیر تلقی شود. به عنوان مثال اخیراً اعتراضات گستردهای در بنگلادش صورت گرفته که بخشی از آن به دلیل افزایش تورم بوده است.