اثرات تجمیع و ادغام بانکها بر اقتصاد کشور
اثرات تجمیع و ادغام بانکها بر اقتصاد کشور توسط کارشناسان، صاحب نظران اقتصادی، کارشناسان بورس و اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی بررسی و معایب و محسنات آن در مصاحبه ها و نوشتارهایی بیان شده است که بخشی از این نظرات را مرور می کنیم.
دلایل اصلی ادغام بانکها
تعدادشعب بانکی ایران
جدول دارایی ها و بدهی های بانک های ادغام شده:
در رابطه با نقش سازمان بورس و اوراق بهادار جهت جلوگیری از ضرر و زیان سهامداران بانک های ادغام شده، شاپور محمدی – رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار – بیان کرده است: با توجه به این که مجوز شورای عالی بورس برای نقل و انتقال سهام، خارج از ساعت معاملاتی اخذ شده است به این خاطر سازمان بورس ساز و کاری ترتیب داده است تا سهام این بانکها خارج از ساعت معاملاتی داد و ستد شوند.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار همچنان بیان کرده است: در این خصوص سعی کرده ایم که تصمیمات به نفع سهامداران باشد، البته فروش سهام این بانک ها، اختیاری است و هر کس که تمایل داشته باشد، از مکانیزم خارج از ساعت، سهم خود را میتواند به نهادهایی که دارای مجوز هستند، منتقل کند. در این رابطه سازمان بورس فرمهای معینی را برای فروش سهام بانکها در خارج از ساعات معاملاتی مشخص کرده است که قبل از عملیاتی شدن این کار فرمها در اختیار سهامداران قرار میگیرد تا بتوانند سهم خود را خارج از ساعت معاملاتی منتقل کنند.
نخستین قدم کاهش بنگاهداری توسط بانکهای نظامی
نحوه ادغام بانکها در یک بانک
ادغام بانکها نیاز به کارشناسی کارشناسان اقتصادی دارد
این اقتصاددان بیان کرد: موضوع ادغام بانکها در کشور زمانی میتواند موثر باشد که اصلاح ساختار نظام بانکداری به صورت موازی و همزمان با آن شکل بگیرد. تا زمانی سبد پورتفوی بانکداری (سبد دارایی ها) در کشور با ترازنامههای بین المللی قابل موازنه نباشد ریسک سرمایه گذاری داخلی و خارجی در ایران همچنان بالا خواهدبود.
وی افزود: نظام بانکداری باید از یک طرف ضامن سپرده گذار باشد و از طرفی دیگر باید ضامن عملیات وام گیرنده باشد و اگر نتواند هر دو طرف را محافظت کند دارای اشکالات ساختاری خواهد بود.
این استاد اضافه کرد: کفایت سرمایه که حاصل تقسیم سرمایه پایه به مجموع داراییهای موزون شده به ضرایب ریسک است در بانکهای کشور کمتر از عدد یک است و این یکی از دلایل عدم وجود بانکهای بورسی و فرابورسی در کشور است. زمانی که سهم دارایی اسمی در ترازنامه همه بانک ها، بدهیهای معوق و مطالبات مشکوک الوصول ترازنامه اکثر بانکها را در وضعیت نامطلوبی قرار داده است به این نتیجه میرسیم که ادغام بانکها بدون اصلاح ساختار نظام بانکداری نمیتواند اثربخش باشد.
توصیه به سهامداران کوچک و خرد بانک های ادغام شده
این استاد به سهامداران بانکهایی که قرار است ادغام شوند بهویژه سهامداران کوچک و خرد توصیه کرد که در فروش سهام خود با ارزش اسمی عجله نکنند و چنانچه شیوه ادغام با نظارت درست بانک مرکزی صورت پذیرد ارزش سهام آنها پس از ادغام کمتر از ارزش فعلی و اسمی سهام نخواهد بود. بانک مرکزی نیز قبل از ادغام بانکهای مذکور، وضعیت مالی آنها را شفاف سازی کرده و میزان بدهی، دارایی و مطالبات و تعهدات را مشخص کند تا در تمام مراحل نظارت دقیق و مطلوبی صورت پذیرد.
توصیه به بانک مرکزی درخصوص ادغام بانکها
خسروی همچنین توصیه کرد: بانک مرکزی باید در موضوع ادغام به کاهش هزینههای ثابت و قیمت تمام شده آنها قبل و بعد از ادغام اطلاع رسانی درست و کارشناسی انجام دهد. بهطوریکه اثربخشی ادغام در بهره وری تعیین شود.
لزوم دقت نظر در ادغام بانک ها
اثرات تجمیع و ادغام بانکها بر اقتصاد کشور
ایشان با اشاره به محاسن ادغام بانکهای دولتی گفت: میتوان از مدیران بهتر و با کیفیتتری استفاده کرد و با ادغام بانکها تعداد واحدها کاهش یافته و از حجم هزینهها کاسته میشود و دیگر لزومی ندارد که در یک میدان پنج شعبه مختلف بانکی وجود داشته باشد.
وی با تأکید بر این که ادغام بانکها سبب سودآوری آنها شده و به افزایش کیفیت فعالیت نیروی انسانی و مدیران منجر میشود، افزود: آخرین بار بخشنامه شده بود که در سه سال سالانه ۲۰ درصد شعب بانکها کاهش یابد و این موضوع با توجه به اینکه شیوه بانکداری به سمت الکترونیکی سوق یافته باید هرچه سریعتر اجرایی شود.
بهمنی اظهار کرد: امروزه بانکداری الکترونیکی با انسانها کمتر سر و کار داشته و میتواند خیلی راحت نقل و انتقال را با وسایل الکترونیکی انجام دهد، بر این اساس نیروی انسانی میتواند آزاد شود و در بخش دیگری از آن ها استفاده شود.
عدم تغییر در ترکیب بانکهای ادغام شده
وی با پیشنهاد این موضوع که میتوان ترکیب بانکها را تغییر نداد و در واحدهای جدید که با توجه به توزیع جغرافیایی ایجاد میشود از این نیروی کار استفاده کرد، افزود: زمانی که پنج بانک با یکدیگر ادغام میشوند، هر یک از این بانکها به نسبت سرمایه خود در بانک جدید سهامدار میشوند، بنابراین داراییها و بدهیهای تک تک این بانکها ارزیابی میشود و هیچ تغییری در داراییها و بدهیهای این بانکها ایجاد نمیشود.
ایشان افزود: با ادغام این پنج بانک هر کس که بدهکار بوده بدهی خود را به بانک جدید پرداخت و هر شخصی که سپردهای دارد سپرده خود را از بانک جدید دریافت میکند؛ پس بر این اساس هیچ تأثیری در داراییها و بدهیهای افراد ایجاد نمیشود و مابه التفاوت بدهیها و دارایی هر یک از بانکها تبدیل به سرمایه آن بانک شده که این سرمایه ملاک سهم در بانک جدید میشود.