ابطال محاسبه خسارت خودروهای غیرمتعارف
دانستنی آنلاین: عضو شورای عالی بیمه با اشاره به ابطال فرمول بیمه مرکزی در خصوص نحوه محاسبه پرداخت خسارت به خودروهای غیرمتعارف توسط هیات عمومی دیوان عدالت اداری گفت: باید فرمول دیگری در این رابطه تهیه شود.
به گزارش پایگاه خبری دانستنی آنلاین٬ هیات عمومی دیوان عدالت اداری خردادماه فرمول بیمه مرکزی در خصوص نحوه محاسبه پرداخت خسارت به خودروهای غیرمتعارف را غیرقانونی اعلام و آن را ابطال کرد.
براساس تبصره ۳ ماده ۸ قانون بیمه اجباری خسارات وارد بر شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب ۱۳۹۵ خسارت مالی دارندگان وسایل نقلیه در حوادث رانندگی صرفاً تا میزان خسارت «متناظر» وارده به گرانترین خودروی متعارف قابل جبران خواهد بود.
براین اساس خودروها به طور کلی به دو دسته «متعارف» و «غیرمتعارف» تقسیم بندی شده اند که برای مثال امسال قیمت خودروهای متعارف کمتر از ۱۸۰ میلیون تومان (نصف دیه مرد مسلمان در سال ۹۸) و خودروهای غیرمتعارف نیز بالاتر از این رقم است که خسارت خودروهای متعارف به طور کامل قابل جبران است و خسارت خودروهای نامتعارف بر اساس قاعده تناظر تا سقف نصف دیه مرد مسلمان توسط مقصر و شرکت بیمه مربوطه جبران می شود.
در این رابطه حسین کریم خان زند با اشاره به ابطال فرمول بیمه مرکزی در خصوص محاسبه خسارت خودروهای غیرمتعارف توسط دیوان عدالت اداری گفت: قانون بیمه شخص ثالث درباره نحوه محاسبه خسارت خودروهای غیرمتعارف وارد جزییات نشده و حتی اعلام نکرده است که منظور از «خودروی متناظر» چیست و چگونه باید «تناسب» را محاسبه کرد.
کریمخان زند ادامه داد: در حال حاضر گروهی از کارشناسان خودرو در صنعت بیمه در کمیته خودروی سندیکای بیمه گران در حال کار بر روی ابطال فرمول بیمه مرکزی و پیشنهادات جایگزین برای آن هستند.
مدیرعامل بیمه نوین تصریح کرد: شرکت های بیمه موظف به رعایت قانون هستند. به همین دلیل شورای عالی بیمه باید فرمول دیگری را تهیه کند تا شرکت ها در محاسبه خسارت خودروهای غیرمتعارف بدانند که منظور از خودروی متناظر چیست و چگونه باید خسارت وارد شده را محاسبه کنند.
عضو شورای عالی بیمه درباره اینکه تا زمان تدوین فرمول جدید برای این موضوع، خسارت وارد شده به این دسته از خودروها چگونه باید محاسبه شود و میزان تعهد شرکت ها برابر بیمه گذاران ثالث چه قدر است، نیز گفت: شرکت های بیمه در حال حاضر بیشتر از سقف خسارت بیمه نامه خریداری شده در بیمه شخص ثالث بیمه گذاران درباره این موضوع متعهد نیستند. فعلا ناچار هستیم با این روش رفتار کنیم تا شورای عالی بیمه مصوبه دیگری در این زمینه داشته باشد.
بر اساس «قاعده تناظر» موضوع تبصره ۳ ماده ۸ قانون بیمه شخص ثالث درصورتی که فرضاً در یک حادثه رانندگی، چراغ ماشین یک خودروی نامتعارف آسیب ببیند قطع نظر از اینکه قیمت آن چقدر است، هزینه تعویض یا تعمیر چراغ گرانترین خودروی متعارف (برای امسال خودرو ۱۸۰ میلیون تومانی) به مالک خودرو پرداخت خواهد شد و کلاً سقف تعیین شده برای از بین رفتن کامل یک خودروی نامتعارف در هر سال نصف دیه مرد مسلمان در ماه حرام آن سال است.
با وجود ابطال بند ۲ ماده ۱ و ماده ۲ دستور العمل همچنان مفاد تبصره های ۳ و ۴ و ۵ ماده ۸ قانون در نتیجه پرداخت خسارت بر اساس قاعده تناظر پابرجاست و سقف خسارت پرداختی به خودروهای غیرمتعارف در حوادث رانندگی معادل نصف دیه مرد مسلمان در ماه حرام خواهد بود.