نفت در بورس انرژی رشد داشت
دانستنی آنلاین: مدیر عامل بورس انرژی از رشد ۸۸ درصدی ارزش معاملات فیزیکی این بورس در بهار سال جاری خبر داد و گفت: عرضه محمولههای نفتی در بورس انرژی با رشد روبرو شده است.
مدیر عامل بورس انرژی ایران از رشد ۸۸ درصدی ارزش معاملات بازار فیزیکی این بورس در مدت سه ماهه ابتدای سال ۹۸ نسبت به دوره مشابه سال قبل خبر داد و گفت: ارزش ریالی معاملات بورس انرژی در رینگ داخلی بیش از ۲۴ هزار میلیارد ریال و در رینگ بینالملل بیش از ۸ هزار میلیارد ریال بوده است.
وی بر نقش مهم فعالیت عرضه کنندگان و میزان عرضههای صورت گرفته توسط آنها در توسعه و رونق معاملات بورس انرژی ایران طی سال جاری سخن گفت و افزود: پنج عرضهکننده بزرگ در بازار فیزیکی فرآوردههای هیدروکربوری که بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادهاند، شامل شرکتهای پالایش نفت لاوان، پالایش نفت کرمانشاه، نفت ستاره خلیجفارس، پالایش نفت اصفهان و پالایش گاز ایلام میشوند.
به گفته وی، با نگاهی به میزان معامله کالاهای عرضه شده در این بازار ، بیشترین حجم و ارزش معاملات محصولات طی سال جاری مربوط به کالاهای نفتای سنگین، متانول، حلال ۴۰۲، گازمایع، میعانات گازی و آیزوریسایکل بوده است.
حسینی در ادامه با اشاره به نخستین عرضه نفت خام در رینگ بینالملل بازار فیزیکی بورس انرژی ایران در ششم آبان ماه ۱۳۹۷ افزود: تا کنون ۱۷ عرضه نفت خام سبک و سنگین توسط شرکت ملی نفت در بورس انرژی ایران صورت گرفته که از این میان ۱۲ عرضه در قالب عرضه نفت خام سبک و پنج عرضه به صورت نفت خام سنگین بوده است.
مدیر عامل بورس انرژی با بیان این که نخستین محموله نفت خام در رینگ بینالملل بازار فیزیکی بورس انرژی ایران به میزان یک میلیون بشکه عرضه شد، گفت: طی آن عرضه، تعداد۲۸۰ هزار بشکه نفت خام به ارزشی بالغ بر ۲ هزار و ۸۵۰ میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت.
وی ادامه داد: در نخستین عرضه نفت خام سبک، حجم تقاضای خریداران به میزان ۳۵۰ هزار بشکه بود که در نهایت خریداران با ثبت ۸ سفارش خرید ۳۵ هزار بشکه ای جمعاً به میزان ۲۸۰ هزار بشکه و با قبول قیمت ۷۴٫۸۵ دلار به ازای هر بشکه، نخستین محموله صادراتی نفت خام سبک ایران را در رینگ بین الملل بورس انرژی ایران خریداری کردند.
به گفته این مقام مسئول، در دومین عرضه نفت خام سبک شرکت ملی نفت ایران در بیستم آبان ماه ۱۳۹۷ نیز تعداد ۷۰۰ هزار بشکه نفت خام سبک به ارزش قریب به ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت.
وی افزود: حجم تقاضای خریداران در دومین محموله یک میلیون بشکهای نفت خام سبک عرضه شده در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران به میزان ۷۰۰ هزار بشکه بود که در نهایت خریداران با ارائه ۳ سفارش خرید ۲۱۰ هزار بشکه و ۲۴۵ هزار بشکه و ۲۴۵ هزار بشکه نفت خام جمعاً به میزان ۷۰۰ هزار بشکه و با قبول قیمت ۶۴٫۹۷ دلار به ازای هر بشکه، دومین محموله صادراتی نفت خام سبک ایران در رینگ بین الملل بورس انرژی ایران را خریداری کردند.
حسینی از سومین و چهارمین عرضه نفت خام سبک شرکت ملی نفت ایران،سخن گفت و افزود: هر یک از این عرضه ها به حجم یک میلیون بشکه در تاریخ های اول بهمن ماه و ۱۵ بهمن ماه پارسال انجام پذیرفت که به معامله نینجامیدند. اما در پنجمین عرضه یک میلیون بشکهای نفت خام سبک شرکت ملی نفت ایران در تاریخ ۲۹ بهمن ماه ۹۷ ، سفارش خریدی به میزان ۳۵۰۰۰ بشکه و ارزش معاملاتی بالغ بر۲۲۵ میلیارد ریال منجر به معامله شد.
به گفته این مقام مسئول ، حجم تقاضا برای خرید پنجمین محموله نفت خام سبک عرضه شده در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران به میزان ۳۵ هزار بشکه بود که در نهایت با قیمت ۵۲٫۲۵ دلار به ازای هر بشکه، مورد داد و ستد قرار گرفت. از ششمین عرضه تا نهمین عرضه نفت خام سبک شرکت ملی نفت ایران، حجم عرضه این محصول به میزان یک میلیون بشکه در تاریخ های ۱۳و ۲۷ اسفند ماه ۹۷ و همچنین ۲۰ فروردین و سوم اردیبهشت ماه امسال بود که هیچ یک از عرضه ها مورد معامله قرار نگرفت.
مدیر عامل بورس انرژی ایران با اشاره به اقدام شرکت ملی نفت ایران برای عرضه نفت خام سنگین در رینگ بین الملل بازار فیزیکی از اردیبهشت ماه ۱۳۹۸، گفت: نخستین عرضه نفت خام سنگین در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ماه امسال در تابلوی معاملاتی بورس انرژی عرضه شد. بدین ترتیب، یک میلیون بشکه نفت خام سنگین ایران در این بازار عرضه و از این میزان، تعداد ۷۰ هزار بشکه به ارزشی بالغ بر ۶۰۰ میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت. به عبارت دیگر، حجم تقاضا برای خرید نخستین محموله نفت خام سنگین عرضه شده در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران به میزان ۷۰ هزار بشکه بود که در نهایت با قیمت ۶۰٫۶۸ دلار به ازای هر بشکه خریداری شد.
حسینی تاکید کرد:در اواخر اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۸ بند “و” تبصره یک قانون لایحه بودجه سال ۱۳۹۸ ابلاغ شد که بر اساس آن وزارت نفت مکلف شده تا در سقف بند «ب» این تبصره به صورت ماهانه، حداقل دو میلیون بشکه نفت خام سبک، دو میلیون بشکه نفت خام سنگین و دو میلیون بشکه میعانات گازی پارس جنوبی را به صورت منظم و مستمر با امکان تسویه ۱۰۰ درصد ریالی یا ارزی در رینگ صادراتی بورس انرژی و در چهارچوب قوانین و مقررات سازمان بورس ، عرضه و گزارش عملکرد این بند را هر سه ماه یکبار به کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ارائه نماید.
به گفته سخنگوی بورس انرژی ایران با توجه به رویکرد مثبت وزارت نفت، عرضههای شرکت ملی نفت ایران پس از ابلاغ این تکلیف قانونی با افزایش حجم عرضه روبرو شده به طوری که دهمین عرضه نفت خام سبک شرکت ملی نفت ایران با حجم دو میلیون بشکه در ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ انجام شد.
حسینی در ادامه با اشاره به فهرست عرضههای مداوم نفت خام در سال جاری از سوی شرکت ملی نفت ایران در بورس انرژی گفت: چهار عرضه نفت خام در خردادماه و دوعرضه دیگر این کالا در تیرماه ۱۳۹۸ خریداری نداشته است. قدر مسلم تداوم عرضههای نفت خام و بهره برداری از مزایای بازارهای انرژی رقابتی که بورس انرژی ایران نیز مصداقی بارز از این دست بازارها به شمار میآید، میتواند کمک و گام بزرگی را در مسیر توسعه و رونق معامله انواع فرآوردههای نفتی و نفت خام ایفا نماید.
وی با بیان اینکه طی نمودن این مسیر نیازمند حمایت و پشتیبانی تمامی نهادهای ذیربط در کشور است، ابراز امیدواری کرد: با انجام هماهنگیهای آتی و همکاریهای بیشتر این نهاد ها ، شاهد توسعه معاملات انواع فرآوردههای نفت و گاز در بورس انرژی ایران خواهیم بود.
مدیر عامل بورس انرژی ایران در خاتمه تصریح کرد: توسعه بازارهای معاملاتی، جذب خریداران بالقوه از طریق شبکه بازاریابی منسجم متشکل از ۷۱ شرکت کارگزاری عضو، فروش فرآوردههای نفتی به قیمتهای رقابتی و ایجاد تنوع در روشهای فروش با استفاده از ابزارها و قراردادهای معاملاتی تنها چندین نمونه از مزایای آشکار به کارگیری سازوکارهای معاملاتی بازارمحور در حوزه بازار انرژی محسوب می شوند.